شیوع چاقی، فشارخون و تغذیه نامناسب خطری برای سلامت اردبیلی ها

۱۰ خرداد ۱۳۹۷ | ۱۱:۰۱ کد : ۳۷۲۹ اخبار اصلی اخبار
بررسی عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر یا پیمایش کشوری STEPs نشان می‌دهد که شیوع بیماری‌هایی نظیر فشارخون و چاقی در کنار مصرف بالای سیگار سلامت شهروندان اردبیل را به شدت تهدید می‌کند.
شیوع چاقی، فشارخون و تغذیه نامناسب خطری برای سلامت اردبیلی ها

به گزارش خبرنگار وب دا: معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل نتایج طرح بررسی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر یا پیمایش کشوری STEPs را برای اولین بار منتشر کرد.

دکتر بابک نخستین در این خصوص گفت: بررسی شیوع عوامل خطر اصلی قابل مداخله بیماری های غیرواگیر در استان شامل مصرف دخانیات، تغذیه ناسالم، کم تحرکی، فشار خون بالا، اضافه وزن و چاقی، قندخون بالا، چربی های خون بالا در قالب برنامه مراقبت عوامل خطر بیماری های غیرواگیر و با عنوان بررسی یا پیمایش کشوری STEPs برای اولین بار در سال ۱۳۸۳ در کشور آغاز و ادامه یافت و در آخرین مطالعه که در سال ۱۳۹۵ انجام شد ۳۸۹ شهرستان در سراسر کشور در مطالعه قرار داشتند.

وی با بیان اینکه جامعه هدف آماری افراد ایرانی ۱۸ سال و بالاتر بوده است، ادامه داد: استان اردبیل با ۴۸ خوشه شامل ۳۱ نقطه شهری و ۱۷ نقطه روستایی و با بررسی ۴۸۰ نفر در این طرح کشوری شرکت داشت.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان با تشریح روند این طرح یادآور شد: مراحل و روش جمع آوری داده ها به این شکل بود که ابتدا نمونه گیری خوشه ای طبقه بندی شده از جمعیت مورد مطالعه به عمل آمده و سپس طرح با تکمیل پرسشنامه با مصاحبه حضوری و معاینات بالینی و اندازه گیری قد، وزن، دور کمر، دور لگن، فشار خون، نبض و گام شماری با روش و ابزار استاندارد و آزمایش های بیوشیمیایی و اندازه گیری فاکتورهای بیولوژیک نمونه های خون و ادرار تکمیل می شد.

وی با اشاره به نتایج این طرح که اکثراً با مقایسه آمارهای کشورهای بیان شده بیان داشت: نتایج نشان داد که طبق این بررسی شیوع چاقی در استان اردبیل در کل جمعیت نزدیک به ۳۰ درصد می باشد که در مقایسه با کشور که حدود ۲۳ درصد است از آمار بالایی برخوردار است.

دکتر نخستین متذکر شد: شیوع فشار خون بالا در استان اردبیل در کل جمعیت ۳۴.۵ درصد بوده که در مقایسه با نتایج کشوری که در این بررسی ۲۶.۴ درصد عنوان شده، بیش از هشت درصد بیشتر بوده است.

وی با تاکید بر اینکه در این طرح ملی شیوع کلسترول بالای خون در اردبیل ۲۳.۵ و در ایران ۲۲.۶ درصد گزارش شده است، اضافه کرد: در استان اردبیل در بین زنان نسبت به مردان شیوع بالاتری داشته و این رقم نیز حدود ۲۹ درصد در زنان و ۱۷.۵ در صد در مردان است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان آمار شیوع قند خون بالا در اردبیل را ۹.۴ درصد و در کشورحدود ۱۱ درصد عنوان کرد و متذکر شد: شیوع قند خون در جمعیت شهری نسبت به جمعیت روستایی بیشتر بوده که این رقم در جمعیت شهری ۱۱ درصد و جمعیت روستایی ۷.۲ درصد است.

دکتر نخستین یکی از آمارها و نتایج نگران کننده این طرح را در بحث مصرف سیگار عنوان کرد و یادآور شد: ۱۲.۹ درصد جمعیت مورد بررسی در استان اردبیل و ۱۰.۱ درصد کشور مصرف سیگار روزانه را عنوان کرده اند که با این حساب مصرف سیگار در این استان نسبت به کشور آمار بالاتری دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه با اشاره به پایین بودن آمارها در بحث ورزش و تغذیه طی نتایج حاصله از بررسی عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر یا پیمایش کشوری تاکید کرد: این بررسی نشان داد در استان اردبیل ۶۴ درصد جمعیت طبق استانداردهای تعیین شده کم تحرکی داشته اند و در مقایسه با کشور که ۵۶.۴ درصد کم تحرکی داشته اند، در اردبیل این آمار نسبت به کشور بالاتر بوده است.

وی همچنین در خصوص تغذیه شهروندان شرکت کننده در این طرح بویژه افزود: در کل جمعیت بررسی شده در این طرح ۲۹.۳ درصد در استان اردبیل و ۴۲.۱ درصد در کشور مصرف سبزی مناسب یعنی سه واحد در روز داشته اند که در اردبیل نسبت به کشور آمار پایین داشته است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان عنوان کرد: در این پیمایش ۷.۴ درصد در استان اردبیل و ۱۷.۲ درصد در کشور مصرف میوه مناسب یعنی دو واحد در روز داشته اند که این آمار نیز در اردبیل نسبت به کشور پایین بوده است.